Double light.

People walking, Teluk Tongkang, Teluk Chempedak, 2009

**
Tengah sibuk-sibuk belek gambar facebook orang, aku jumpa aku dalam gambar..What a shock.

Aku tunjuk kat kawan aku. Masa bila aku ada dalam gambar tu? Dia tengok. Pastu dia pass kat kawan aku lagi satu. pastu dia tanya aku. "Masa bila kau ada dalam gambar tu? Siap pucat lagi tu? apahal lu bro?" Diorang 2 orang ni betul best. Sebab nampak skali.

Kitorang betul-betul musykil. Pelanduk dua serupa. Sejak bila aku ada dalam poster cite Twilight?..

**

Last 4 years, aku ada pernah tulis almost novel. Short story lah senang. Dah banyak2 perkataan, tiba-tiba writers block. Hilang and blur.Almost full story. Tapi tak full pun. dah setengah cerita la. Setengah suku cerita la.

2 tahun lepas tu pulak. Kertas yang aku tulis tu. Hilang masa orang kemas2 bilik. Felt like i lose my mind. Bila lagi nak tulis macam tu kan. Idea-idea semua keluar. Baca tak banyak pun. Writing je banyak.

some wise man once said. Writing is learning to say nothing, more cleverly every day. betul kan? Might be. Aku tak berapa pasti. Haritu aku tanya one of my friends.

"What should i write in my novel?"

"Write something beautiful. Tapi jangan jadi macam all the Melayu novel yang tulis tentang topik yang sama but ends up with the guy finding redemption and shit."

Setuju.


1 comment:

M. Saddam said...

haha, ariff pattinson